Naboskab på russisk – og nordisk

Fotojournalistik, Rusland
Fotojournalistik, NJC, Mads Nissen, Nordvestrusland, Next Door

12 nordvestrussiske fotojournalisters bud på begrebet ”Naboskab” udgives som bog – udgivelsen markeres med en vandreudstilling, som åbner under Nordic Weeks i St. Petersborg 1. oktober 2014

Af Anders Lange

Det politisk forhold mellem Norden og Rusland er på vej i dybfryseren – men det forhindrer ikke et intensivt kursussamarbejde på tværs af den russisknordiske grænse for at gøre russiske mediefolk bedre og bedre.

Endnu et eksempel markeres i St. Petersborg 1. oktober 2014, når foto-udstillingen “Next Door” åbner. Udstillingen bliver det af Nordic Weeks fra 25. september til 10. oktober 2014 i den smukke kulturby.

Fotoudstillingen præsenterer værker af 12 talentfulde, unge fotografer fra Nordvestrusland, som alle har deltaget i Nordic Master Class. Udstillingen skal vandre til flere nordvestrussiske byer og markerer samtidig udgivelse af bogen “Next Door” med endnu flere fotos og tekster af de unge fotografer.

Projektet er finansieret af Nordisk Ministerråd og er gennemført i et tæt samarbejde mellem personer fra fotouddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Regional Press Institute samt statsuniversitet i St. Petersborg, Barents Press International i Murmansk, Nordisk Ministerråds Informationskontor i St. Petersborg og Nordisk Journalistcenter.

Ind i stuen til vore naboer

Nordisk Journalistcenter er stolt over, at centret for anden gang har gennemført en nordisk master class for fotograftalenter. Første gang kom deltagerne fra alle de nordiske lande – denne gang er de fra Nordvestrusland.

Deres fotos bruger bringer os helt ind i stuen til vore russiske naboer – som unge fototalenter selv ser dem.

Forord af Stoltenberg

Den tidligere norske udenrigsminister, Thorvald Stoltenberg skriver forordet.

Han skriver bl.a.:

Med gode naboer kan du diskutere, le, græde eller argumentere – så længe endemålet er at lære af vore fælles udfordringer

Det er tredje gang inden for fire år, at lederen af Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles fotoafdeling, Søren Pagter, afholder en international master class for unge talentfulde fotografer. Skabelonen er den samme: 12 talentfulde fotografer samles i en uge til undervisning, inspiration og ideudvikling. Herefter har deltagerne cirka to måneder til at producere en fotojournalistisk historie inden for et givent emne. Denne gang ”Naboskab”. Undervejs modtager de coaching via Skype, så de kan udvikle deres historie. Til slut samles alle deltagere igen for at sammensætte deres billedserier og færdiggøre deres historier.

Hvor de tidligere master class’es har været for først nordiske og siden nepalesiske fotografer, er denne målrettet mod fotografer fra Nordvestrusland. En livlig og videbegærlig flok, som absolut ikke havde behov for at forlade Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus, da de tidligere på året var på kursus her – de var kommet til Danmark for at lære noget.

Mange udfordringer

Og de har fået masser af udfordringer i løbet kurset. Den mange gange prisvindende fotojournalist Mads Nissen har bedt deltagerne om at tage ansvar for deres egne historier og forholde sig konkret til deres ideer.

Denne workshop er ikke en almindelig fotoopgave – det er din egen historie. Det er dig, der skal have noget på hjertet

Sådan lød opgaven og efter to måneder alene i marken mødtes holdet igen i St. Petersborg. Denne gang havde Mads Nissen fået følgeskab af den svenske fotograf Kent Klich, og sammen skulle de to fotografer lede deltagerne igennem den sidste og sværeste del: kunsten at udvælge og sammensætte egne billeder, så historien bliver fortalt bedst muligt.

Mig og min bedstefar

Mads Nissen har tidligere her på websiden fortalt:

”Som bekendt kan selv en blind høne finde korn, og på samme måde kan en fotograf være heldig at få et godt skud i kassen, men på workshoppen blev det skræmmende tydeligt for alle, at når en elev fra starten har haft en klar idé og en klar vision for sin historie, bliver den både meget lettere at redigere, men selvfølgelig også meget stærkere.

En af fotograferne skildrede sin egen bedstefar og deres nære forhold inden bedstefaderens død. I en stram og vovet redigering udfordrer han bogmediet ved blandt andet at dreje nogle af billederne, så læseren selv skal vende bogen i hånden. Og med samme nysgerrighed er han gået på opdagelse i bedstefaderens familiealbum, hvor han fandt glimt fra en falmet men stolt ungdom. Og pludselig handlede det ikke længere om fotografen eller fotografi – men om hvad fotografen ønsker at fortælle os andre.”