Klimaet efter coronaen

Kurset er aflyst på grund af Corona-pandemien.

CO2- udledningerne er faldet. Kulforbruget et mindsket og luften er blevet renere. Er corona-pandemien en gave til klimaet? Kan den blive en grøn game-changer? Den viser i hvert fald, at hurtig global mobilisering er mulig.

Er klimaforskerne mere optimistiske efter den verdensomspændende nedlukning? Eller vender vi blot tilbage til normalen efter pandemien? Bruger vi så mange penge på at bekæmpe coronaen, at klimaet må vente?

Alt det skal vi diskutere på dette kursus i det nordligste Norge, hvor vi fokuserer på den nyeste viden, og på, hvordan vi i det hele taget kan blive bedre til at dække klimakrisen – lokalt og globalt.

Klimakrisen udvikler sig med dobbelt hast i Arktis. I visse dele af det nordlige Rusland er temperaturen allerede steget med mere end 5 grader i gennemsnit, og i sommeren 2020 skubbede en voldsom hedebølge i store dele af Arktis yderligere til balancen. Polarisen forsvinder og permafrosten tør. Begge dele har voldsomme konsekvenser både lokalt og globalt.

Klimaforandringerne ændrer livet for alle, der bor i Arktis. Med udgangspunkt i Finnmarken skal vi trække på førende forskere fra Norges arktiske universitet, dykke i fiskeriets krise og helt tæt på den samiske kultur. Det gør vi ved at tage på studietur til Kautokeino, Norges største kommune og epicenter for rendrift. Her får vi lov at bo på den berømte Samiske Høgskole.Målet er, at vi alle forstår klimakrisen i Arktis bedre, og at vi sammen bliver klogere på, hvordan vi kan forstærke dækningen i takt med krisens udvikling.

Vi skal diskutere klimajournalistik for alvor: Hvordan kan vi dække klimaet bedre? Skal vi være mere aktivistiske? Prioritere klimaet på nye måder? Gøre klima-dækningen mere nærværende? Udvikle nye redigerings-principper? Skal vi fokusere skarpere på oversvømmelser, orkaner og andre klima-ulykker — eller fokusere på de kreative løsninger?

Kurset ledes af Martin Breum, en af Danmarks førende Arktis-journalister, og Gunnar Sætra, erfaren journalist og tidl. kommunikationsrådgiver på Havforskningsinstituttet i Tromsø, nu redaktionschef på Sør-Varanger Avis i Kirkenes.

Kurset udbydes til journalister og fotografer i de fem nordiske lande samt på Grønland, Færøerne og Åland. Der vil ske en udvælgelse, som sikrer bred nordisk deltagelse. Vi er desværre nødt til at tage et generelt coronaforbehold. Udvikler krisen sig negativt, og det ikke er muligt at rejse til Norge, får kursusdeltagerne det fulde beløb tilbage.

Kurset er aflyst på grund af Corona-pandemien.