Arktis: Hvordan dækker vi klimakrisen stærkere?

Flaajokull_A_1982-2017. Photo: 3D composite of aerial photography from the National Land Survey of Iceland; UAV photography by Dr Kieran Baxter, University of Dundee

Klimakrisen udvikler sig hurtigere i Arktis end i nogen anden del af verden. Nogle steder er temperaturen allerede steget med 6-8 grader. Forandringerne vil muligvis snart være uden for menneskelig kontrol, og der er endnu kun svage tegn på global handling, der vil gøre en forskel.

Tilmelding: Arktis – Hvordan dækker vi klimakrisen stærkere?

Vi rejser til Island for at se på klimaforandringerne og for at diskutere, hvordan vi som journalister kan optrappe dækningen. Bør vi kraftigere påpege de mest skræmmende konsekvenser? Eller skal vi fokusere langt skarpere på de innovative løsninger, der kan dæmpe krisen? Skal vi sprede håb eller frygt – og hvordan bevarer vi så den journalistiske troværdighed?

Skal vi sprede håb eller frygt – og hvordan bevarer vi så den journalistiske troværdighed?

En af Islands mest navnkundige gletsjere er i dag helt smeltet bort. Islands fiskeri, der har været hovederhverv i århundreder, er stærkt ramt af havenes opvarmning. Fiskens vandring er forstyrret. Det fører til nye internationale konflikter, som Island står midt i. Island er samtidig hjemsted for en verdens første større carbon-capture-anlæg, og så er Island i øvrigt et nyt mega-hotspot for turister.

Arctic Circle & Island

Kurset falder sammen med Arctic Circle, verdens største Arktis-konference, hvor ca. 2000 diplomater, politikere og klimaforskere m.v. mødes hvert år fra hele verden. Vi skal tale med klimaforskere og de professionelle miljø-lobbyister, der prøver at trænge igennem til beslutningstagerne.

Martin Breum på Grønland

Samtidig skal vi udnytte, at Island i 2020 er formand for Nordisk Råd, der er stærkt engageret i klimaet og i Arktis, og for Arktisk Råd (2019-2021), de arktiske staters primære samarbejdsorgan. De islandske politikere og eksperter er netop nu særligt indstillet på dialog med medierne.

Vi skal se på gletsjere, dykke i fiskeriets krise, trække på ekspertisen og diskutere klimajournalistik for alvor.

Formål

Målet er, at vi alle forstår klimakrisen i Arktis bedre, og at vi sammen bliver klogere på, hvordan vi kan forstærke dækningen i takt med krisens udvikling.

De to kursusledere: Martin Breum og Sigrún Stefánsdóttir

Kurset ledes af Martin Breum, en af Danmarks førende Arktis-journalister, og islandske Sigrún Stefánsdóttir, tidligere kommunikationschef ved Nordisk Råd/Nordisk Ministerråd og underviser i journalistik ved universitetet i Akureyri.

Martin Breum har dækket udviklingen i Arktis i de seneste ti år.
Han har undervejs skrevet flere bøger om den arktiske udvikling; senest på dansk “Hvis Grønland river sig løs” (Gyldendal 2018) og på engelsk “Cold Rush” (McGill University Press 2018).

Martin Breum var den ene af to kursusledere på NJC’s første kursus i klimajournalistik i Tromsø i januar 2020.

Mere: www.martinbreum.dk

 

 

 

Sigrún Stefánsdóttir, Island, (Dr. i Mass Communication), journalist og underviser i journalistik ved Universitetet i Akureyri.

Sigrún Stefánsdóttir (nr. 3 i forreste række fra venstre) sammen med NJC-journalister på besøg hos den islandske præsident Guðni Th. Jóhannesson (bagerste række nr. 6 fra venstre).

Sigrun Stefánsdóttir er tidligere kommunikationschef ved Nordisk Ministerråd/Nordisk Råd og tidligere programchef for radio og TV ved den islandske public-service station, RUV og mangeårig kursusleder hos Nordisk Journalistcenter.

Tilmelding / Anmälan

Ansøgningsfristen er den 12. juni 2020.
Om tilmelding/anmälan:
Arktis – Hvordan dækker vi klimakrisen stærkere?

Deltagere

Kurset udbydes til journalister og fotografer i de fem nordiske lande samt på Grønland, Færøerne og Åland. Der vil ske en udvælgelse, som sikrer bred nordisk deltagelse.

Sprog

Primært engelsk af hensyn til finske og islandske deltagere, men derudover blandinavisk når det giver bedst mening.

Spørgsmål

Hvis du har faglige spørgsmål til kursus-indhold, er du velkommen til at kontakte kursusleder Sigrún Stefánsdóttir på e-mail: sigruns@unak.is
Spørgsmål vedrørende det praktiske, rejser m.v. rettes til international koordinator Elisabeth Bjarløv på e-mail: eb@dmjx.dk eller på tlf.: +45 89 440 485.

Foto fra Island

Skalafellsjokull 1989 and in 2019. Photo: 3D composite of aerial photography from the National Land Survey of Iceland; UAV photography by Dr Kieran Baxter, University of Dundee

 

Den islandske gejsere Geysir er et af de turistmål, der tiltrækker flest mennesker – uanset årstid og tidspunkt på året. Her i oktober måned.

 

Gullfoss – tiltrækker tusindvis af turister året rundt. Sigrún Stefánsdóttir fortæller om udfordringerne til NJC-kursister (i blå jakke). Foto: Joan Rask

Artikler fra NJC's klima-kurser