Norden, NATO og Rusland: Nye journalistiske opgaver

Det blev et historisk øjeblik, da Finland og Sverige meddelte, at begge ville tilslutte sig NATO. Med ét slag blev den sikkerhedspolitiske situation i regionen ændret. Ruslands angreb på Ukraine væltede verdensordenen og forandrede trusselsopfattelsen i alle de nordiske lande.

Konsekvensen er en ny udenrigspolitisk situation. Mange års balancepolitik er blevet til et nordisk sikkerhedspolitisk fællesskab. Hvad er konsekvenserne for Danmark, Norden og Europa?

Alt det sætter vi fokus på ved et todages seminar, der handler om de nye trusler, sikkerhedspolitik og forsvarssamarbejde i Norden. Spørgsmålene står i kø: Hvad er de nye trusler fra Rusland mod Norden? Hvilken betydning får det for Danmarks sikkerheds- og udenrigspolitik, at Finland og Sverige bliver NATO-lande? Hvilken rolle skal Tyskland og EU spille? Bruger vi pengene i forsvarsbudgettet på den bedst mulige måde? Vil de nordiske medlemslande få mere magt i NATO ? Hvad er fremtidsperspektiverne? Og ikke mindst: Hvordan sikrer man som journalist, at læserne, lytterne og seerne bliver inddraget i debatten om de nye trusler i Norden? Er vi blevet et højspændingsområde, hvor krig er mulig? Er oprustningen ved de østlige grænser på vej tilbage til niveauet under den kolde krig? Vil denne oprustning provokere russerne unødigt?

Efter Ruslands invasion af Ukraine er sikkerhed blevet et politisk hovedemne.  Mange svenskere og finner ser nu Rusland som en reel trussel. To lande, der ellers har holdt sig ude af NATO siden alliancens oprettelse i 1949. Sverige har ført en neutralitetspolitik og haft alliancefrihed, og Finland førte en neutral kurs for at passe på forholdet til nabolandet Rusland.

Hele den nordiske region omkring Østersøen er nu med i alliancen. Vi er nu med i forsvaret af Finlands grænser. Vi er med i forsvaret mod ubåde i Østersøen. Nato har altså fået en helt ny eksistensberettigelse.

Seminaret sætter fokus på sikkerhedspolitik i fremtiden. Du får analyser og perspektiver på det nordiske forsvarssamarbejde og dets forhold til NATO og USA – og ikke mindst, hvor Norden og Danmarks indflydelse er placeret. Seminaret kulminerer med et topmøde. Her sætter vi fire erfarne sikkerhedspolitiske korrespondenter for bordenden til en udveksling af hvad vi journalistisk kan gøre i den nye virkelighed.

Blandt talerne er: Steffen Gram, DR, Cecilie Hellestveit, konfliktforsker ved Folkerettsinstituttet i Oslo (tbc), Peter Ernstved Rasmussen, chefredaktør på netmediet OLFI, Lars Bangert Struwe, generalsekretær i den sikkerhedspolitiske tænketank Atlantsammenslutningen, Tuomas Forsberg, direktør for Forskerkollegiet ved Helsinki Universitet (tbc), Hans-Henrik Holm, professor emeritus, DMJX, formand for NJC’s Advisory Board.

Seminaret organiseres af Nordisk Journalistcenter i samarbejde med Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Det udbydes i samtlige nordiske lande for at sikre et nordisk perspektiv.

 

Læs mere