Klimakursus på Island: Den grønne omstillings spydspids

Kurset giver dig en bedre forståelse af klimakrisen og inspiration til en stærkere dækning. I Island findes et væld af løsninger, der peger frem mod en bæredygtig økonomi.

For 15 år siden var Island et af de første lande til at indføre det, som snart sagt alle klimaeksperter er enige om, vil være et altafgørende værktøj i kampen om at gennemføre den grønne omstilling – en CO2-skat. Siden er den grønne omstilling gået stærkt på den arktiske østat, hvor virksomheden Carbfix som en de første i verden leverer CO2-fangst og lagring i stor skala.

Og det stopper ikke her. Islands regering går målrettet efter CO2-neutralitet allerede i 2040 og har en lang historie med at udvinde energi fra geotermi – som mange andre lande, bl.a. Danmark, først for nylig er gået i gang med at afprøve.

Vulkanøen mod nord med 400.000 indbyggere er med andre ord et eksempel for resten af verden. Det undersøger vi på dette kursus, hvor vi med tid i undervisningslokalet og tid til ekskursioner sætter fokus på den journalistiske dækning af de grønne løsninger, der kan bringe os i mål med Paris-aftalen.

Hvorfor dette fokus?

I disse år byder tusindvis af politikere, forskere og virksomheder sig til med løsninger på den bydende nødvendige omstilling til fossilfrie samfund. Nogle af de forslag er intet værd, andre går på tynde ben, og nogle få af dem er den ægte vare. Hvis journalister ikke er i stand til at skelne mellem de kategorier, så risikerer vi at begå store fejl. Aldrig har det været mere vigtigt med kritisk og konstruktiv (klima)journalistik!

I løbet af de fem dage i og udenfor Reykjavik vil vi møde forskere, entreprenører, politikere og dygtige klimajournalister. Vi vil blandt andet beskæftige os med videnskabsformidling, greenwashing og kunstig intelligens som et nyt værktøj til den lidt dybere, undersøgende klimajournalistik.

Vi lægger et grundlæggende fundament for forståelsen af nogle af de centrale tankegange og teknologier i den grønne omstilling; CCS, PtX, geotermi, udnyttelse af overskudsvarme – og vi skal selvfølgelig også stille de kritiske spørgsmål: Bliver store mængder geotermisk energi en sovepude for reelle reduktioner? Og hvad med de tre – også for Island – så svære B’er?: biler, bønder og boliger.

Indimellem skal vi nyde lidt af den enestående islandske natur – og blive mindet om, hvilke konsekvenser klimaforandring har.

 

Det får du med hjem: 

• Forståelse for de teknologiske muligheder og udfordringer i klimakrisen

• Gennemgang af ny EU-lovgivning, der forbyder greenwashing og vildledende produktinformation

• Metoder, der gør det nemmere for dig at spotte greenwashing

• Viden om de konfliktområder, der stadig er i dette stofområde – ikke mellem dem, der tror på klimaforandring, og dem, der ikke gør, men mellem de rette løsninger og analyser.

• Introduktion til at arbejde med kunstig intelligens til at analysere store datasæt

• Skærpet kritisk sans for de historier, der bygger på udmeldinger fra aktører på området, herunder regionale og kommunale klimahandlingsplaner.

• Værktøjer til at finde de klimahistorier, der er relevante for din målgruppe

• Netværk med andre klimajournalister i Norden

 

Målgruppe

Målgruppen for dette kursus er alle, der enten allerede dækker klima og grøn omstilling, eller ønsker at komme i gang med at gøre det.

 

Form og indhold

De fem kursusdage er fordelt mellem tid i undervisningslokalet hos det islandske journalistforbund og udflugter – både til destinationer i hovedstaden Reykjavik og ud i den dramatiske islandske natur.

Undervisningen er kendetegnet ved oplæg og gruppearbejde udefra samt besøg udefra af blandt andre den internationalt anerkendte forfatter og dokumentarist, Andri Snær Magnasson, og en del af holdet bag Islands nationale drivhusgasopgørelse.

 

Praktisk information

Pris: 26.000 DKK inkl. moms.

Danske journalister kan få støtte fra Pressens Uddannelsesfond ved at søge kurset gennem Mediernes Efteruddannelse.

Svenske journalister har mulighed for at få et stipendium, der dækker hele kursusafgiften, gennem SJF. Du skal først søge optagelse på kurset hos NJC. Når/hvis du godkendes her, kan du så søge stipendium fra SJF her.

Norske journalister kan søge STUPstipend, frist 1. april 2024. Finske journalister kan søge stipendier hos Jokes Foundation fra den 12. april til 10. maj 2024 med svar i juni.

Første kursusdag er mandag den 30. september, men overnatning på hotel er inkluderet fra søndag den 29. september og frem til den 5. oktober. Det vil sige, at fredag den 4. oktober er hele, sidste kursusdag med hotelovernatning inkluderet til dagen efter.

Inkluderet i kursusprisen:

• Hotelophold i enkeltværelse

• Al lokal transport ifm. kursusprogrammet

• Morgenmad på hotellet alle dage

• Velkomst- og afskedsmiddag

• Lunsj alle kursusdage

 

Følgende er ikke inkluderet:

• Flyrejse tur/retur til Reykjavik

• Aftensmad alle dage bortset fra velkomst- og afskedsmiddag

• Rejseforsikring

 

Kursusledere

Sigrún Stefánsdóttir – journalist, Dr. i Mass Communication og underviser i journalistik ved universitetet i Akureyri. Sigrun er tidl. kommunikationschef ved Nordisk Ministerråd/Nordisk Råd og tidl. programchef for radio og TV ved den islandske public-service station, RUV.

Rasmus Thirup Beck – journalist og antropolog, er en del af teamet bag Klimajournalisterne.dk. Har arbejdet på Politiken og dækket klimaområdet siden 2008, hvor han var en del af holdet bag det prisvindende projekt ‘Face the Climate’. Tidligere medvært på P1-programmet ‘Sidste mand slukker lyset’ og er medforfatter til bogen ‘Hvis vi vil – Den absolut realistiske guide til at bremse klimakrisen, før det er for sent’.

 

Om afbud

Melder du afbud tidligere end 6 uger før kursets start, opkræver vi en administrationsafgift på DKK 1.000. Ved afbud senere end 6 uger før start, opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris. Private forbrugere – dvs. hvis du selv og ikke din arbejdsgiver skal betale kursusgebyret – har 14 dages fortrydelsesret jfr. Forbrugeraftaleloven – regnet fra den dag, du modtager mail om, at du er optaget. Aflyser Nordisk Journalistcenter kurset – uanset af hvilken årsag – får du naturligvis det fulde kursusgebyr retur.

 

Spørgsmål om kursusindholdet

John Frølich, centerchef, NJC

Mob: +45 20 950 945

E-post: jf2@dmjx.dk

 

Kristoffer Dahl Sørensen, projektkoordinator, NJC

Mob: +45 21 75 55 96

E-post: kds@dmjx.dk

Læs mere

Tilmeldingen er ikke åben