Klimakursus i Island: dæk klimakrisen stærkere

Tag med til Island på klimakursus

Ingen steder på Jorden kan mærke klimaforandringerne tydeligere end Arktis. Her er temperaturen steget tre gange hurtigere end resten af kloden. Vi rejser til Island for at mærke klimaforandringerne på os selv – og diskutere, hvordan vi forstærker dækningen.

Kurset er fuldt booket og der er ikke flere pladser.
Tilmeld dig Nordisk Journalistcenters nyhedsbrev, hvis du vil have besked, når tilmelding for kommende kurser åbner: Tilmelding nyhedsbrev 

Klimaforandringerne passerer måske snart forbi det punkt, hvor vi mennesker kan kontrollere dem. Alligevel er verdenssamfundet knapt begyndt at tage problemet alvorligt og konsekvent global handling udebliver. Bør journalister og medier kraftigere påpege de mest skræmmende konsekvenser? Eller skal vi fokusere mere på innovative løsninger, der kan give håb? Hvordan fordeler vi håb og frygt – og hvordan bevarer vi journalistisk integritet og troværdighed?

Har du brug for nye værktøjer, flere kilder, mere viden og et større fagligt netværk inden for klimadækningen, så er du i rette hænder, når Nordisk Journalistcenter tager nordiske journalister med til Island 10.– 14. oktober 2022.
Hvorfor Island? Fordi Island huser både klare tegn på klimaforandring og gode bud på de løsninger, der skal til for at bremse den. En af Islands mest navnkundige gletsjere er i dag f.eks. helt smeltet bort og de varmere have skubber de indtægtsgivende fiskebestande væk. Men Island er samtidig hjemsted for revolutionerende geotermisk energi og verdens første større direct air capture anlæg, der suger CO2 ud af luften.

Arctic Circle & Island
Det er svært at dække klimaforandring og grøn omstilling uden at kunne bare en lille smule naturvidenskab. Det er med den, vi forstår, hvorfor klimaet forandrer sig, og hvad der skal til for at det stopper. Derfor skal vi tale med klimaforskere, og vi har i hundredevis af selvsamme i nærheden, da den store arktiske konference Arctic Circle finder sted samtidig med kurset.

Konferencen er velbesøgt af politikere og virksomheder og begge er kendte for gerne at ville tale deres budskaber op. For måske at overdrive lidt. Greenweashing er et fænomen, der kommer til at blive stadig mere aktuelt, og klimajournalister skal holde en gammel journalistisk dyd i live: Vi skal altid afprøve de udsagn vi møder kritisk. Når alle taler om brint som en løsning, også på Island, hvad er så op og ned?

Island bugner af flotte naturoplevelser, og dem skal vi også nå – dog hele tiden med klimaet som rød tråd. Vi skal besøge Sólheimajökull-gletsjeren, der langsomt forsvinder på grund af stigende temperaturer og vi sejler til Vestmannaeyjar, en ø sydvest for det islandske fastland, hvor vi skal møde både forskere, der fokuserer på livet i havet, og møde lokale, der mærker forandringerne i deres daglige liv.

Formål
Målet er, at vi alle forstår klimakrisen i Arktis bedre, og at vi sammen bliver klogere på, hvordan vi kan forbedre dækningen i takt med krisens udvikling.

De to kursusledere, Sigrún Stefánsdóttir og Rasmus Thirup Beck, er begge erfarne kapaciteter på området både i forhold til området og de journalistiske værktøjer.

Sigrún Stefánsdóttir, Island, (Dr. i Mass Communication), journalist og underviser i journalistik ved Universitetet i Akureyri. Sigrun er tidl. kommunikationschef ved Nordisk Ministerråd/Nordisk Råd og tidl. programchef for radio og TV ved den islandske public-service station, RUV.

Rasmus Thirup Beck – en del af teamet bag Klimajournalisterne.dk. Uddannet journalist og antropolog. Har arbejdet på Politiken og dækket klimaområdet siden 2008, hvor han var en del af holdet bag det prisvindende projekt ‘Face the Climate’. Tidligere medvært på P1-programmet ‘Sidste mand slukker lyset’ og er medforfatter til bogen ‘Hvis vi vil – Den absolut realistiske guide til at bremse klimakrisen, før det er for sent’.

Forventede ekstraudgifter

Deltagerne skal betale enkelte måltider selv samt rejsen til/fra Island og Keflavik lufthavn.

Svenske journalister kan søge stipendie hos SJF.

Læs mere
Det får du med:
  • Ny viden om klimaforandringer og redskaber til at arbejde med emnet
  • Indsigt i klimaforandringernes indvirkning rundt om i Island og Arktis
  • Viden om Greenwashing og politiske problemstillinger
  • Oplæg og indhold fra eksperter, samlet til Arctic Circle
  • Kontakt til nye kilder og mulighed for at lave egne historier fra turen

Tilmeldingen er ikke åben