Klimakursus i Island: Frontløber for den grønne omstilling

Verden er nu faretruende tæt på den 1,5 graders temperaturstigning, som i mange år var en ubrydelig grænse. Nu er den snart overskredet, og vi er tvunget til at fjerne CO2 fra atmosfæren, hvis vi skal holde den globale gennemsnitstemperatur under 2 grader. Men hvordan?

Island har en historie med bæredygtig udvikling og grøn energi, som mange andre lande, bl.a. Danmark, kun kan drømme om. Island har nogle af verdens helt store spillere indenfor indfangning, lagring og fjernelse af CO2. Men landet har også sine udfordringer med afskovning og lavbundsjorde. Forskerne forsøger nu at gendanne de skove som vikingerne og deres efterkommere fældede.

Islands regering går målrettet efter CO2-neutralitet allerede i 2040. Og den arktiske østat var i 2009 et af de første lande til at indføre det, som klimaeksperter er enige om bliver et altafgørende værktøj i kampen om at gennemføre den grønne omstilling – en CO2-skat. Den lille nation mod nord med 370.000 indbyggere er med andre ord et eksempel for resten af verden.

Vi rejser derfor til Island for at blive klogere på, hvordan man kan bremse klimakrisen.

Det får du med fra kurset:

Hvordan skal man som journalist håndtere en teknologisk udvikling som bevæger sig med lynets hast? Hvordan forholder man sig kritisk til udviklingen, hvis man knapt forstår teknologien – og kan man forvente, at borgerne kan?

Målet med kurset er, at vi alle forstår klimakrisen og de løsninger, der skal til, bedre. At vi sammen bliver klogere på, hvordan vi kan forbedre dækningen i takt med krisens udvikling.

I løbet af de fem dage i og udenfor Reykjavik vil vi møde forskere, entreprenører, politikere og dygtige klimajournalister. Vi besøger geotermiske kraftværker, ser hvordan CO2 opsuges fra luften og lagres i undergrunden som sten. Vi spiser tomater dyrket i drivhus ved hjælp af damp fra undergrunden og svømmer i varme kilder. Vi besøger de, der forsøger at genplante Islands skov og vandrer på en gletsjer, som er ved at forsvinde. Og tager på en todages tur til fabelagtige Vestmannaeyjar, som i år kan fejre 50 året for skabelsen af øens vulkan, og har Islands måske flotteste natur. De deltagere, der har benene til det, kan vandre med op og kigge ned i vulkanen!

Fagligt beskæftiger vi os undervejs med videnskabsformidling, greenwashing og reportage som en indgang til at folde det tekniske ud. Vi benytter redskaber fra den undersøgende journalistik og lærer at analysere et CO2 -regnskab. Og du får et godt fundament for forståelsen af nogle af de centrale tankegange og teknologier i den grønne omstilling; CCS, PtX, geotermi, udnyttelse af overskudsvarme mm.

De to kursusledere, Sigrún Stefánsdóttir og Søren Bjørn-Hansen, er begge erfarne kapaciteter både i forhold til området og de journalistiske værktøjer.

Sigrún Stefánsdóttir, Island, (Dr. i Mass Communication), journalist og underviser i journalistik ved Universitetet i Akureyri. Sigrun er tidl. kommunikationschef ved Nordisk Ministerråd/Nordisk Råd og tidl. programchef for radio og TV ved den islandske public-service station, RUV.

Søren Bjørn-Hansen er uddannet journalist, specialiseret i at forstå og formidle videnskab og teknologi. Han har skrevet og lavet radio om klimaforandringer siden 2009. Søren er tidligere videnskabsredaktør i Danmarks Radio og journalistisk leder af DR Viden. Han var tidligere vært på P1-programmet “Sidste mand slukker lyset” og stiftede i 2020 bureauet Klimajournalisterne, for at styrke formidlingen af klimaforandringer, bæredygtighed og biodiversitetskrisen i medierne.

Praktiske oplysninger:

Kursusgebyret er 28.000 DKK. Svenske journalister har mulighed for at søge stipendiat hos SJF.

Kursusgebyret dækker:

– Hotel på enkeltværelse

– Lokal transport under kursusdagene

– Morgenmad på hotellet

– De fleste øvrige måltider under kurset

– Kursusmaterialer

Kursusgebyret dækker ikke rejse til og fra Reykjavik

Afbud

Hvis kurset aflyses, får du hele kursusgebyret tilbage.
Melder du afbud tidligere end 8 uger før kursets start, opkræver vi en administrationsafgift på DKK 1.000. Ved afbud senere end 8 uger før start, opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

 

Læs mere

Tilmeldingen er ikke åben