Arktis, EU og den nye nordiske virkelighed

Tilsammen har Norden den 10. største økonomi i verden. Vi har verdens største handelsflåde. Vi dækker nogle af de vigtigste havområder: Østersøen, Nordatlanten og Arktis. Vi har velfungerende og handlekraftige demokratier. Og i fremtiden vil et samlet Norden være en del af NATO.

Samtidig er forholdet til Nordens nabo Rusland faldet sammen efter 30 års forsøg på at opbygge tillid og samarbejde. Immigration skaber polarisering i et ellers homogent Norden. Og det arktiske område har fået enorm betydning – her er sikkerhed, økonomi, miljø og klima uløseligt koblet sammen med stormagtskonfrontationer.

Vi rejser til Tromsø, Oslo og Bruxelles og undersøger den virkelighed, den nordiske region navigerer og samarbejder i. Også nu, hvor Arktisk Råd skal forsøge at arbejde videre uden Rusland.

Det får du med fra kurset:

– Ny viden om Arktis, grøn og digital omstilling, sikkerheds- og udenrigspolitik

– Ny viden om EU og Nordisk Råd

– Ny viden om tendenser inden for journalistik – også for special- og lokaljournalistik.

– Værktøjer til at håndtere cybertrusler og disinformation.

– Adgang til toppolitikere og eksperter i EU-systemet og det nordiske samarbejde

– Adgang til uddelingen af Nordisk Råds kulturpriser

– Rig mulighed for at lave egne historier under kurset

– Et unikt netværk af kolleger på tværs af Norden

Tromsø og Arktis:

Kurset begynder i Norges arktiske hovedstad, Tromsø. Her skal vi besøge Arktisk Råd, hvor Norge er formandsland i 2023. Kun to timer herfra ligger Norges største og vigtigste militærbaser. Vi besøger Framcenteret, base for klima- og miljøforskning af høj international standard. Samt det arktiske universitet, Universitetet i Tromsø.

Vi skal også “i marken” og se, hvordan livet ændres for fiskere, samer og alle andre, der bor i de arktiske regioner. Klimaændringer handler ikke kun om havis, isbjørne og tøende permafrost. I havet er vigtige fiskebestande i bevægelse – mod nord. På land ændres græsningsområder, så renerne har sværere ved at finde føde.

Oslo og Norden:

Derefter går turen til Oslo. Norge har formandskabet i Nordisk Råd, og vi deltager i dele af årets session om fornyet nordisk samarbejde.

Det giver adgang til toppolitikere fra alle de nordiske lande, herunder bl.a. alle statsministre og udenrigsministre. Vi overværer uddelingen af Nordisk Råds kulturpriser ved den store galla.

I Oslo berører vi også emner, der definerer norsk og nordisk identitet: Norsk selvstændighed, forholdet til EU, Nobels Fredspris og den grønne omstilling.

Bruxelles og Europa:

En måned efter mødes vi igen, denne gang i EU’s hovedstad.

Her skal vi tale med nordiske og andre medlemmer af EU-parlamentet. I EU-Kommissionen møder vi eksperter og embedsfolk på højeste niveau, herunder et par af de nordiske EU-kommissærer. Igen er miljø/klima og sikkerhedspolitik højt på agendaen – og mulige veje ud af krig og klimakrise. Der bliver også plads til at drøfte digitalisering, overvågning og big-tech. Og vi skal diskutere den journalistiske dækning af EU-stoffet med nordiske korrespondenter.

Aarhus-kurset – også tidligere kaldet Nordisk Journalistkursus og hovedkurset – har været gennemført hvert år siden 1958 som et uafhængigt efteruddannelsestilbud til nordiske journalister for at sikre, at pressen har en indgående indsigt og netværk i Norden.

Praktisk information:

Kursusgebyret er 28.000 DKK. Svenske journalister har mulighed for at søge stipendiat hos SJF.

Kursusgebyret dækker

– Hotel på enkeltværelse i alle tre byer
– Al lokaltransport under kursusdagene
– Rejse mellem Tromsø og Oslo
– Morgenmad på hotellet i alle tre byer
– Cirka halvdelen af de øvrige måltider i kursus-ugerne
– Alle kursusmaterialer

Kursusgebyret dækker ikke

Rejse til Tromsø og retur fra Oslo

Rejse til Bruxelles og retur fra Bruxelles
Cirka otte måltider (lunsj/aftensmad)

Afbud

Hvis kurset aflyses, får du hele kursusgebyret tilbage.
Melder du afbud tidligere end 8 uger før kursets start, opkræver vi en administrationsafgift på DKK 1.000. Ved afbud senere end 8 uger før start, opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.

Spørgsmål vedrørende kursusindhold

Kursusleder, Asbjørn Jørgensen
Tel.: +45 21 75 21 25
Mail: asbo@dmjx.dk

Leder af NJC, John Frølich
Tel. +45 89 440 251
Mob. +45 20 950 945
Mail: jf2@dmjx.dk

 

 

Læs mere

Tilmeldingen er ikke åben