Tag med til tre hovedstæder på to uger: Helsinki, Tallinn og Bruxelles. Nordisk Journalistkursus har gennemgået en større udvikling og handler i 2022 om den nye sikkerhedssituation, miljøet og kulturen. Det bliver et tæt program med input fra medier, kultur, toppolitikere, eksperter – og gode chancer for at lave egne historier fra de tre lande.
Først kigger vi på hinanden, derefter til de nære naboer, og til sidst sættes perspektiv til Europa og verden – inklusiv Rusland.
Konceptet for årets version af Nordisk Journalistkursus bliver to tætpakkede uger i tre byer.
Første uge – 31. okt. – 6. nov.
Vi begynder med i Helsingfors, hvor vi også deltager i dele af Nordisk Råds årlige session. Det giver adgang til toppolitikere fra alle de nordiske lande, herunder bl.a. alle statsministre og udenrigsministre.
Vi skal overvære uddelingen af Nordisk Råds kulturpriser ved den store galla. Dermed får kulturen en særplads i programmet.
Nordisk Råd markerer sit 70 års-jubilæum; og det finske formandskab har særligt fokus på “et bæredygtigt, sikkert og grænseløst Norden” ikke mindst i lyset af de seneste års kriser.
Corona, klima og krig/konflikt har fyldt og fylder meget. Det har også indflydelse på årets program.
Fra den finske hovedstad sejler vi over bugten til nabobyen, Estlands hovedstad Tallinn.
Mens Finland kan fejre 105 år som selvstændigt land, er det blot 31 år, siden Estland forlod Sovjetunionen. Landet har oplevet massiv økonomisk vækst bl.a. takket være IT-eventyr og et godt erhvervsklima men blev også ramt af finanskrise, brain-drain og udvandring.
Ud over medier skal vi i Estland se på, hvad det betyder at være lillebitte Nato-nabo til Rusland – også når en fjerdedel af befolkningen er russisk.
I Tallinn siger vi ‘på gensyn’ til hinanden og rejser hjem.
Anden uge – 28. nov. – 2. dec.
Vi mødes igen i Europas politiske hovedstad Bruxelles.
Her skal vi tale med nordiske og andre medlemmer af EU-parlamentet.
Vi får en hel dags program i EU-Kommissionen med eksperter og embedsfolk på højeste niveau, herunder møde et par af de nordiske kommissærer.
Igen er miljø/klima og sikkerhedspolitik højt på agendaen. Men der bliver også plads til at drøfte mindsteløn, barselsorlov samt digitalisering, overvågning og big-tech.
Endelig er der i Bruxelles planlagt møder med mediefolk, bl.a. danske korrespondenter.
Vi kan love et interessant forløb i Bruxelles på højt niveau; men også at der bliver mulighed for at kigge “behind the scenes”, helt ind i maskinrummet på den politiske proces.
Men vigtigst af alt, siger kursisterne fra de seneste over 60 år med Nordisk Journalistkursus, er faktisk det personlige og faglige netværk, som kurset giver, med deltagere fra de andre nordiske lande.
Kursusledere
Asbjørn Slot Jørgensen, kursusleder på Aarhus-kurset igennem flere år og underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.
John Frølich, leder af NJC og mangeårig underviser på Danmarks Medie og Journalisthøjskole med speciale i EU og Norden.
Økonomi
Kursusgebyret er 25.000 DKK. Svenske journalister har mulighed for at søge stipendiat hos SJF.
Kursusgebyret dækker
– Hotel på enkeltværelse i alle tre byer
– Al lokaltransport under kursusdagene
– Rejse mellem Helsinki og Tallinn
– Flyrejse til og fra Bruxelles
– Morgenmad på hotellet i alle tre byer
– Cirka halvdelen af de øvrige måltider i kursus-ugerne
– Alle kursusmaterialer
Kursusgebyret dækker ikke
– Fly/rejse til og fra Helsinki/Tallinn
– Cirka otte måltider (lunsj/aftensmad)
Afbudsregler
Hvis kurset aflyses på grund af Corona, får du hele kursusgebyret tilbage.
Melder du afbud tidligere end 8 uger før kursets start, opkræver vi en administrationsafgift på DKK 1.000. Ved afbud senere end 8 uger før start, opkræver vi – uanset grunden – den fulde pris.
Spørgsmål vedrørende kursusindhold
Kursusleder, Asbjørn Jørgensen
Tel.: +45 21 75 21 25
Mail: asbo@dmjx.dk
Leder af NJC, John Frølich
Tel. +45 89 440 251
Mob. +45 20 950 945
Mail: jf2@dmjx.dk