Knap 70 belarusiske medier opererer i eksil

Medier, Viden

Siden masseprotesterne i 2020 har styret i Belarus brutalt indskrænket journalisters arbejdsvilkår, så uafhængig journalistik ikke længere er muligt at bedrive i landet. Men fra nabolandene fortsætter næsten 70 eksilmedier med at informere et stort publikum, viser en ny rapport.

Af Kristoffer Dahl Sørensen

Da hundredtusindvis af belarusere med blomster og i rød-hvide farver demonstrerede mod præsident Aleksander Lukasjenkos kritisable valgsejr for tre og et halvt år siden, fandtes der stadig uafhængige medier i Belarus. I dag er uafhængig journalistik i landet endegyldigt fortid. Det konkluderer en ny rapport, ’Silenced but Resilient: Belarusian Exiled Media since the 2020 Revolution’, som den tyskbaserede medieorganisation FX Fund står bag.

En af rapportens hovedresultater er, at selvom myndighederne fængsler, overvåger og bruger millioner af kroner på propaganda, når belarusiske eksilmedier fortsat ud til et stort publikum – både i og uden for Belarus. Knap 70 eksilmedier har hver måned i alt ca. 19 millioner onlinebrugere. Eksilmedierne som Belsat og Nasha Niva er primært baseret i nabolandene Polen og Litauen, hvorfra flere oppositionspolitikere, heriblandt Svetlana Tikhanovskaja, også befinder sig. Størstedelen af eksilmedierne kæmper med at skaffe finansiering til deres journalistik og genere kommercielle indtægter. Afhængigheden af støtte fra donorer gør det økonomiske grundlag usikkert og besværliggør rekruttering af journalister, ifølge rapporten.

NJC arbejder for at styrke belarusiske eksilmedier. Sammen med Medieinstitutet Fojo i Sverige og det belarusiske journalistforbund BAJ arrangerer vi til efteråret 2024 en workshop i Litauen om bæredygtig digital journalistik, hvor belarusiske og nordiske journalister deltager.