Kærlighed og corona førte til nordisk TV 2-korrespondent

Folk i Norden

TEMA: Artikelserie om øget interesse i Danmark for det nordiske.
Artiklen er bragt i bladet ‘Nordiske‘, der udgives af Foreningen Norden, Danmark

Læs også:
Norden får mere opmærksomhed
Vi har et uerkendt behov for Norden
Hvad gør Sverige? Det vil vi gerne vide!

Kærlighed og corona er to ikke-planlagte årsager til, at TV2 Danmark har en nordisk korrespondent med bopæl i Stockholm. Samt at tv-stationen ser et klart behov for at fortælle danskerne om Norden og nordiske perspektiver

Af Esben Ørberg, Nordiske 

TV2 har i Jesper Zølck noget af en sjældenhed; en fuldtids nordisk korrespondent, endda bosat i Stockholm. Det er samtidig lidt af en tilfældighed og efter noget af en omvej, at han endte netop i det nordiske.

Det begyndte i USA. Til valgkampen i 2016 mellem Donald Trump og Hillary Clinton, som han dækkede som vært og reporter for TV2. Her møder han SVTs USA-korrespondent Carina Bergfeldt. De bliver kærester og for at få logistikken til at gå op, siger han sit job op og bliver freelance. Først fra USA og siden fra hendes hjemby Stockholm.

– Jeg fulgte sådan set bare med. Hendes job var mere cool end mit, så det gav lidt sig selv, siger Jesper Zølck.

De flyttede til Stockholm for to år siden, netop som corona pandemien ramte. Pludselig var Sverige i overskrifterne i hele verden for deres markant lempeligere tilgang. Samtidig indførte Norge meget hårde restriktioner. De interessante vinkler hobede sig op, og en dag bad TV2s udlandschef ham om at komme med et oplæg for, hvordan en nordisk korrespondent kunne fungere.

Stort nordisk nyhedsmarked
– Ja, corona åbnede døren for mig. Jeg deltog i daglige pressemøder i Stockholm, den svenske udvikling blev fulgt med enorm nysgerrighed og undren i Danmark, og det var som om, jeg efterhånden fik skubbet det nordiske så meget ind på TV2, at de selv bad mig skabe en nordisk stilling, siger Zølck, som blev overrasket over, at han ikke tidligere havde set potentialet i det nordiske nyhedsmarked.

– Det var jo ikke sådan, at jeg havde siddet med et verdenskort og drømt om at blive korrespondent i netop Stockholm af alle steder. Men det er fascinerende, hvordan de nordiske perspektiver opfylder mange af de kriterier, vi kræver for at skabe god journalistik. Historierne skal være relevante, vedkommende og så skal folk kunne identificere sig med dem.

– I Norge, Sverige og Finland gør de tingene lidt anderledes, men de minder samtidig virkelig meget om os. Derfor er sammenligninger så spændende, uanset om det handler om corona, minimumsnormeringer, indkøb af kampfly eller IS-kvinder, siger Zølck og uddyber.

Forskellig holdning til IS-kvinder
– Norge og Finland tog meget hurtigere IS-kvinder hjem fra lejre i Syrien, hvilket længe var stik imod dansk praksis. Men situationen var jo som udgangspunkt den samme. Vores samfundsmodel er i store træk den samme – politisk er der klare fællestræk. Derfor var den norske og finske politik så interessant for os.

– I de andre nordiske lande er der også 10-15 partier, og de kan stort set alle genkendes i en dansk kontekst. Derfor er det også relevant for Danmark at have en lyttepost i Sverige, og TV2 har da også mange flere nyheder fra Norden end tidligere.

Ifølge Jesper Zølck har mange redaktioner indtil for nylig nok overset, at nabolandene udgjorde et hul i nyhedsmarkedet.

– Vi lavede i 2020 en sammenligning mellem den svenske og danske coronastrategi. Den blev en af de mest læste på vores hjemmeside. Vi taler mere end en million visninger. Og senest med krigen i Ukraine har jeg brugt timer på at forklare, hvorfor Sverige og Finland igennem årtier har valgt alliancefriheden og hvordan de vurderer truslen fra øst. Så til trods for, at vi er naboer og tætte allierede, er der tydeligvis stadig en masse rum til at forklare i og der har jeg så været heldig at lande midt i det hele.

 

TEMA: Artikelserie om øget interesse i Danmark for det nordiske

Artiklen er bragt i bladet ‘Nordiske‘, der udgives af Foreningen Norden, Danmark

Læs også: