Arbejdsgruppe: Sikkerhedspolitik bør inkluderes i Helsingforsaftalen

Sikkerhed/Forsvar, Viden

Sikkerheds- og forsvarspolitik og civilt beredskab bør skrives ind i Helsingforsaftalen. Det mener en arbejdsgruppe i Nordisk Råd. Arbejdsgruppen præsenterede sine forslag på Nordisk Råds temasession i Tórshavn på Færøerne.

Af Kristoffer Dahl Sørensen

Helsingforsaftalen, som er grundlaget for det officielle nordiske samarbejde, bør opdateres. Det mener en arbejdsgruppe under Nordisk Råd, som tirsdag den 9. april fremlagde sine forslag i form af en rapport på Nordisk Råds temasession i Tórshavn på Færøerne, hvor hovedtemaet var sikkerhed, fred og beredskab i Nordatlanten.

I lyset af den nye sikkerhedspolitiske virkelighed i Norden og Europa efter Ruslands invasion af Ukraine i 2022 og Finlands og Sveriges indtræden i NATO, mener gruppen, at det er vigtigt, at aftalen afspejler de nye udfordringer og muligheder, som Norden står over for.

“Man kan sige, at det nordiske samarbejde i mange vigtige henseender ikke har udviklet sig på samme måde som det øvrige internationale samarbejde i de seneste årtier. Hvis vi ikke reviderer og forbedrer Helsingforsaftalen nu, er der en risiko for, at det nordiske samarbejde mister noget af sin betydning i den nærmeste fremtid,” siger Hanna Katrín Friðriksson fra Island, formand for arbejdsgruppen, i en pressemeddelelse.

Nordisk Råds præsidium nedsatte arbejdsgruppen sidste år på et møde i Trondheim for at undersøge behovet for at opdatere aftalen fra 1962. Den seneste opdatering af Helsingforsaftalen var i 1995.

Klimapolitik og grænsehindringer
Ud over forslaget om at inkludere sikkerheds-, forsvars- og beredskabsspørgsmål i aftalen, har arbejdsgruppen også en række anbefalinger til, hvordan aftalen kan opdateres, så den bedre afspejler verden af i dag. For eksempel nævnes klimapolitik slet ikke i aftalen, selvom det i dag er et vigtigt område for det nordiske samarbejde. Arbejdsgruppen mener også, at spørgsmålet om grænsehindringer kunne fremhæves mere.

I juni skal arbejdsgruppens forslag behandles af Nordisk Råds præsidium, som skal beslutte, om man vil gå videre med en rekommandation til de nordiske regeringer om at opdatere Helsingforsaftalen.

 

Arbejdsgruppens rapport kan læses her.